Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Σταθμού για το Δήμο Τήλου από το ΠΑ.Δ.Α.

Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Σταθμού για το Δήμο Τήλου από το ΠΑ.Δ.Α.

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος (ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ), του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.)., αποτελούμενη από τους ερευνητές-Μηχανολόγους Μηχανικούς κ.κ. Χριστόπουλο Κων/νο, Τζάνε Γεώργιο και Νομικό Γεώργιο με συντονιστή τον κ. Γεώργιο Σπυρόπουλο ΕΔΙΠ του ΠΑ.Δ.Α., ολοκλήρωσε την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018 την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην οροφή δημοτικού κτιρίου του δήμου Τήλου. Το συγκεκριμένο κτίριο χρησιμοποιείται κυρίως ως εκθεσιακός χώρος (TILOS Info kiosk) και βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του παραθαλάσσιου οικισμού Λιβάδια, σχήμα (1).

Σχήμα 1

Σχήμα 2

Με δεδομένο ότι η Τήλος χαρακτηρίζεται από υψηλό ηλιακό δυναμικό και παρά τα πιθανά προβλήματα σκίασης που καταγράφονται σε κατοικημένες περιοχές, η αναμενόμενη παραγωγή του Φ/Β σταθμού εκτιμάται στις 8000kWh ετησίως, οι οποίες αναμένεται να καλύψουν αφενός τις ανάγκες τυπικής χρήσης δύο ηλεκτρικών οχημάτων (σχήμα 2) αφετέρου να συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών ηλεκτροφωτισμού του παραλιακού πεζόδρομου «Τάσος Αλιφέρης» του οικισμού, αξιοποιώντας τον ενεργειακό συμψηφισμό (Net-Metering).

Η καινοτόμος αυτή εγκατάσταση (σχήμα 3) αποτελεί την υλοποίηση της πρόσφατης συμφωνίας της δημάρχου Τήλου κας Μαρίας Καμμά και του Δ/ντή του Εργαστηρίου ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ καθηγητή κ. Ιωάννη Κ. Καλδέλλη, έχει την πλήρη στήριξη του Προέδρου της Διοικούσας του ΠΑ.Δ.Α. καθηγητή κ. Κων/νου Μουτζούρη και χρηματοδοτείται από την επιτροπή Ερευνών και Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΠΑ.Δ.Α., στα πλαίσια της υλοποίησης του πρωτοποριακού Ευρωπαϊκού Προγράμματος TILOS – Horizon 2020.

Για την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να παραδοθεί ο επιτοίχιος φορτιστής ηλεκτρικών οχημάτων ώστε να λειτουργήσει πριν το τέλος Ιουλίου και ο ηλιακός σταθμός φόρτισης του δήμου Τήλου.

 

 

 

 

 

 

 

Σχήμα 3

Εκ του Εργαστηρίου ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ, ΠΑ.Δ.Α.