Καλωσόρισμα πρωτοετών φοιτητών Ακαδημαϊκού έτους 2023-2024

Καλωσόρισμα πρωτοετών φοιτητών Ακαδημαϊκού έτους 2023-2024

Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές μας,

Με χαρά σας υποδεχόμαστε, όλους μαζί, αλλά και την καθεμία/καθένα ιδιαίτερα στην επιλογή σας, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), το πρώτο «πράσινο Πανεπιστήμιο» και το δεύτερο σε αριθμό φοιτητών Ίδρυμα στην Αττική.

Από καρδιάς, σας συγχαίρουμε για την σημαντική επιτυχία σας! Ευχαριστούμε και τους δικούς σας ανθρώπους που στήριξαν και συνεχίζουν να το κάνουν την κοπιώδη αυτή προσπάθειά σας.

Η συμμετοχή σας στο ακαδημαϊκό μας οικοσύστημα των 64 περίπου χιλιάδων προσώπων, αποτελεί́ ιδιαίτερη τιμή για το Πανεπιστήμιό μας, το εμπλουτίζει και σας καλούμε από κοινού και δημιουργικά να συνδιαμορφώσουμε την άνοδό μας.

Μέσα σε πέντε χρόνια ύπαρξής του, το ΠΑΔΑ με την καινοτόμο πορεία του και αξιοποιώντας τις σημαντικές ιστορικές του καταβολές δεκάδων χρόνων εκπαίδευσης και έρευνας, θεωρείται ως το πλέον ταχέως αναπτυσσόμενο Ελληνικό ΑΕΙ στη χώρα, στην νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο, με στενή διασύνδεση με την οικονομία, την κοινωνία των πολιτών και τον κοσμοπολιτισμό και με άνω των 1000 διεθνών ακαδημαϊκών συμφωνιών συνεργασίας και ανταλλαγών.

Διαθέτει 6 Σχολές (Σχολή Δημόσιας Υγείας, Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών, Σχολή Επιστήμων Τροφίμων, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού και Σχολή Μηχανικών) και 27 Τμήματα υψηλών διεθνώς ακαδημαϊκών προδιαγραφών, τα οποία καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα πανεπιστημιακών σπουδών.

Οι χώροι του Πανεπιστημίου αναπτύσσονται σε τρεις πανεπιστημιουπόλεις (δύο στο Αιγάλεω, στο Άλσος και στον Αρχαίο Ελαιώνα, και μία στο Κέντρο της Αθήνας), ενώ σε φάση παράδοσης βρίσκεται και τέταρτη πανεπιστημιούπολη στο Μοσχάτο. Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές του Ιδρύματος βελτιώνονται διαρκώς, είτε με την προσθήκη νέων κτηρίων, είτε με την συντήρηση υφιστάμενων, όπως και ο εκπαιδευτικός και ο εργαστηριακός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων των γυμναστηρίων, καθώς και οι δυνατότητες πρόσβασης για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, ενώ φροντίζεται συνεχώς η ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης, η φυτική κάλυψη και οι φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές. Aκόμη, έχει εγκριθεί η δημιουργία φοιτητικής εστίας, που περιλαμβάνει 1.100 πρότυπα βιοκλιματικά φοιτητικά διαμερίσματα και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, στο Πάρκο Πόλης του Δήμου Φυλής.

Στρατηγική μας είναι το να επενδύουμε στους ανθρώπους, επιδιώκουμε όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα να συνεργάζεται αρμονικά και δημιουργικά και κοινό μας όραμα είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής να είναι στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς ένα ισχυρό, προοδευτικό Πανεπιστήμιο, με δημόσιο χαρακτήρα, αναγνωρίσιμο και ανταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο στερέωμα.

Ένα Ίδρυμα ευχάριστης καθημερινότητας, ένας χώρος στον οποίο να μπορούμε αρμονικά να ζούμε και να επικοινωνούμε. Ένα Πανεπιστήμιο που θέτει υψηλά τα θέματα συμπερίληψης, επιστήμης, υγείας, αυτοπροσδιορισμού, αξιοπρέπειας, πολιτισμού, αθλητισμού και οικολογίας.

Τα χρόνια της φοίτησής σας είναι τα πιο δημιουργικά σε όλα τα επίπεδα, γιατί αποκτάτε γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, βιωματικές εμπειρίες και διαμορφώνετε μοναδικές προϋποθέσεις για την κοινωνία της εργασίας και της προαγωγής της επιστήμης, αλλά και την προσωπική σας ζωή.

Να έχετε αισιοδοξία, ευαισθησία και αγάπη σε αυτό που έχετε επιλέξει να σπουδάσετε και να προσφέρετε μεγαλόψυχα και απλόχερα θετική ενέργεια και αλληλεγγύη στην καθημερινότητά σας. Επιδίωξή μας, είναι να καλλιεργήσουμε τα ενδιαφέροντά σας ώστε να πετύχετε τους δικούς σας στόχους και να είστε η γενιά που καλυτερεύει την ποιότητα της ζωής όλων μας.

Ευχόμαστε η φοιτήσή σας να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη και παραγωγική, ανάλογη των προσδοκιών και των ονείρων σας.

Και πάλι συγχαρητήρια, με υγεία, δύναμη ψυχής και σθένος! Να έχετε μια καλή ακαδημαϊκή χρονιά!

Είμαστε στη διάθεσή σας.

Οκτώβριος 2023

καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής
Πρύτανης