Χαιρετισμός Πρύτανη

ο πρύτανης στο γραφείο του

 

“Όραμα μας, το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής να εδραιωθεί στη χώρα µας, αλλά και διεθνώς ως ένα πρώτης επιλογής, ισχυρό, σύγχρονο, προοδευτικό πανεπιστήμιο, µε δημόσιο χαρακτήρα, αναγνωρίσιμο και ανταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο στερέωμα”

Αγαπητοί μου,

Ως πρώτες εκλεγμένες πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σας καλωσορίζουμε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το δεύτερο σε αριθμό φοιτητών στην Αττική και το τρίτο σε αντίστοιχο αριθμό στη χώρα.

Έμβλημα του Πανεπιστημίου μας είναι ο αρχαίος Αθηναίος φιλόσοφος Πλάτωνας, μαθητής του Σωκράτη, δάσκαλος του Αριστοτέλη και ιδρυτής της Ακαδημίας Πλάτωνος. Μάλιστα, ο αρχαιολογικός χώρος της εν λόγω Ακαδημίας, η οποία θεωρείται και ως το πρώτο γνωστό αρχαίο πανεπιστήμιο με αντικείμενα μελέτης τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά, τις φυσικές και τις πολιτικές επιστήμες, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από πανεπιστημιουπόλεις μας.

Το Πανεπιστήμιό μας, παρόλη την πρόσφατη ίδρυσή του (2018), προέρχεται από τρία ιστορικά και δυναμικά ιδρύματα εκπαίδευσης και έρευνας στο χώρο της Αττικής, το ΤΕΙ Αθήνας, το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, που πρόσφεραν χιλιάδες αποφοίτους και συνέβαλαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της χώρας, αλλά και διεθνώς. Τα δυο πρώτα είχαν καταξιωμένη πορεία 45 χρόνων λειτουργίας από την ίδρυσή τους, από τα οποία τα 20 σχεδόν χρόνια στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1929 με εξαιρετική συνεισφορά 90 χρόνων.

Έτσι, προέκυψε η θεσμοθέτηση του νέου Πανεπιστημίου στην Αττική, υψηλών ακαδημαϊκών προδιαγραφών, αξιοποιώντας τα επιμέρους πλεονεκτήματα των προϋπαρχόντων ιδρυμάτων και δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας και σκοπού.

Διαθέτει 6 Σχολές (Σχολή Δημόσιας Υγείας, Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών, Σχολή Επιστημών Τροφίμων, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού και Σχολή Μηχανικών) και 27 Τμήματα, που καλύπτουν όλο το φάσμα των πανεπιστημιακών σπουδών.

Οι χώροι του Πανεπιστημίου αναπτύσσονται σε τρεις πανεπιστημιουπόλεις (δύο στο Αιγάλεω, στο Άλσος και στον Αρχαίο Ελαιώνα, και μία στην Αθήνα), ενώ σε εξέλιξη ολοκλήρωσης βρίσκεται και τέταρτη πανεπιστημιούπολη στο Μοσχάτο. Έχει εγγεγραμμένους φοιτητές περίπου 57.800 προπτυχιακούς, 5.500 μεταπτυχιακούς και 780 υποψήφιους διδάκτορες, αριθμός που ανοδικά αλλάζει αφού στα προϋπάρχοντα ιδρύματα δεν υπήρχε η θεσμική δυνατότητα για διδακτορικές σπουδές.

Στρατηγική μας είναι το να επενδύουμε στους ανθρώπους και πρακτική μας είναι η συνδιαμόρφωση με την ακαδημαϊκή κοινότητα συστήματος αξιών, εμπιστοσύνης, σταθερότητας και αξιοπιστίας με ήθος και δικαιοσύνη, δίνοντας ίσες ευκαιρίες και εφαρμόζοντας την αξιοκρατία, αλλά και την λογοδοσία του Πανεπιστημίου προς την κοινωνία. Παράλληλα, ενθαρρύνουμε την ένταση προσπαθειών σε δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, καινοτομίας και ακαδημαϊκού κοσμοπολιτισμού.

Επιδιώκουμε όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα να συνεργάζεται αρμονικά και δημιουργικά, με ένα κοινό όραμα, το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής να εδραιωθεί στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς ως ένα πρώτης επιλογής, ισχυρό, σύγχρονο, προοδευτικό πανεπιστήμιο, με δημόσιο χαρακτήρα, αναγνωρίσιμο και ανταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο στερέωμα.

Ένα Ίδρυμα ευχάριστης καθημερινότητας, πολυπολιτισμικό, ένας χώρος στον οποίο όλοι εμείς, μαζί με τους φοιτητές μας να μπορούμε να ζούμε και να κοινωνικοποιούμαστε. Ένα Πανεπιστήμιο που να θέτει υψηλά τα θέματα υγείας, αυτοπροσδιορισμού, αξιοπρέπειας, πολιτισμού, αθλητισμού και οικολογίας.

Είμαστε στη διάθεσή σας.

Ο Πρύτανης
Παναγιώτης Ε. Καλδής
Καθηγητής

Νοέμβριος 2020