Χαιρετισμός Πρύτανη

 

“Όραμα μας, το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής να εδραιωθεί στη χώρα µας, αλλά και διεθνώς ως ένα πρώτης επιλογής, ισχυρό, σύγχρονο, προοδευτικό πανεπιστήμιο, µε δημόσιο χαρακτήρα, αναγνωρίσιμο και ανταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο στερέωμα”

Αγαπητοί μου,

Έχοντας συμπληρώσει έξι χρόνια αναγνωρισμένης δημιουργικής ακαδημαϊκής ιστορίας, σας καλωσορίζουμε στο συνεχώς εξελισσόμενο με εξωστρέφεια Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), το πρώτο πράσινο πανεπιστήμιο, το δεύτερο σε αριθμό φοιτητών στην Αττική και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, την Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, που επενδύει στην ανθρώπινη προσπάθεια, τη συμπερίληψη και «διαβάζει» το μέλλον. Το ΠΑΔΑ είναι ένα ισχυρό, σύγχρονο, προοδευτικό πανεπιστήμιο, µε δημόσιο χαρακτήρα, αριστεία και με ανταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο στερέωμα.

Έμβλημα του ΠΑΔΑ είναι ο αρχαίος Αθηναίος φιλόσοφος Πλάτωνας, μαθητής του Σωκράτη, δάσκαλος του Αριστοτέλη και ιδρυτής της Ακαδημίας Πλάτωνος, του πρώτου γνωστού πανεπιστημίου της αρχαιότητας που διεθνώς έχει επηρεάσει τις επιστήμες και όπου ο αρχαιολογικός χώρος της βρίσκεται σε μικρή απόσταση από πανεπιστημιουπόλεις μας.

Το Πανεπιστήμιό μας προέρχεται από τρία δυναμικά ιδρύματα εκπαίδευσης και έρευνας στο χώρο της Αττικής, το ΤΕΙ Αθήνας, το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, με χιλιάδες αποφοίτους, με καταλυτική συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας, αλλά και διεθνώς. Τα δυο πρώτα είχαν καταξιωμένη πορεία περίπου μισού αιώνα λειτουργίας από την ίδρυσή τους, από τα οποία τα 20 σχεδόν χρόνια στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1929 με εξαιρετική συνεισφορά 90 και πλέον χρόνων. Διαθέτει 6 Σχολές (Σχολή Δημόσιας Υγείας, Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών, Σχολή Επιστημών Τροφίμων, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού και Σχολή Μηχανικών) και 27 Τμήματα, που καλύπτουν όλο το φάσμα των πανεπιστημιακών σπουδών και προσφέρει άνω των 80 προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, ελληνόφωνων και αγγλόφωνων.

Οι χώροι του Πανεπιστημίου αναπτύσσονται στην ιστορική και φιλόξενη όλες τις εποχές Αττική ανάμεσα σε μοναδικά αιώνια μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπου βρίσκεται ο σημαντικότερος κοινωνικός και οικονομικός ιστός της χώρας, αλλά και πυκνή ποικιλόμορφη σύγχρονη έκφραση και έντονη νεανική ζωή και διασκέδαση. Αυτοί βρίσκονται κυρίως σε τέσσερις πανεπιστημιουπόλεις (δύο στο Αιγάλεω, στο Άλσος και στον Αρχαίο Ελαιώνα, μία στην Αθήνα και μία στο Μοσχάτο) με ευχερή επικοινωνία και καλαίσθητους χώρους. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος βελτιώνονται και εκσυγχρονίζονται διαρκώς, είτε με την προσθήκη νέων υποδομών, είτε με την ανακατασκευή υφιστάμενων, όπως και ο εκπαιδευτικός και ο εργαστηριακός εξοπλισμός και οι φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές.

Το ΠΑΔΑ αποτελεί ένα οικοσύστημα περίπου 64.000 ατόμων που περιλαμβάνει όλων των κύκλων φοιτητές, διδακτικό, διοικητικό κλπ. προσωπικό, όπως και συνεργαζόμενο με κάθε ιδιότητα και μορφή εργασίας.

Το Πανεπιστήμιο, με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Erasmus+ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.000 διεθνείς συμφωνίες συνεργασίας και ανταλλαγών με Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης παγκοσμίως, συντονίζει λοιπά ελληνικά Α.Ε.Ι., ενώ αποτελεί οργανικό μέλος των σημαντικών διεθνών πανεπιστημιακών φορέων και ενώσεων όπως United Nations Academic Impact, European University Association, International Association of Universities, Community of Mediterranean Universities και COPERNICUS Alliance. Σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο Francis Fukuyama, o Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Ken (Kenneth) Loach, ο Massimiliano Fuksas, ο Jo Nesbo, Χρίστος Παπαδημητρίου κλπ. είναι επίτιμοι διδάκτορες ή επίτιμοι καθηγητές του ΠΑ.Δ.Α.

Προσφέρουμε μοναδικές αναβαθμισμένες και ποιοτικές εμπειρίες γνώσης και έρευνας, όπως και ανταγωνιστικά προσόντα απασχόλησης, αφού είμαστε ενεργά διασυνδεμένοι και ανατροφοδοτούμενοι με την κοινωνία της εργασίας, αναδεικνύουμε τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν η συστημική σκέψη και οι νέες τεχνογνωσίες και διεπιστημονικά και με κοσμοπολιτισμό συνδιαμορφώνουμε την καινοτομία. Επιπλέον οργανώνουμε κατάλληλες πηγές πληροφόρησης, διεθνείς εκδηλώσεις, αξιοποιούμε τις τεχνολογίες ψηφιοποίησης και δίνουμε ευκαιρίες πρόσβασης και ανέλιξης σε άτομα με ειδικά χαρακτηριστικά, θέτοντας υψηλά τα θέματα υγείας, πολιτισμού, αθλητισμού και οικολογίας.

Είμαστε στη διάθεσή σας.

Μάρτιος 2024

Ο Πρύτανης
Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής