16 Απρ ST3AM: Ένα έργο για την ισότητα των φύλων, με έμφαση στο πεδίο θετικών επιστημών.
Το χρηματοδοτούμενο έργο “Striving for gender balance via educaTion reformation, 3A factors for Advancement, and Mentorship in STEM” έχει ως βασικό στόχο την υποστήριξη των γυναικών στην Επιστήμη και την Τεχνολογία. Ειδικότερα, η συμμετοχή των γυναικών σε τμήματα STEM του πανεπιστημίου αντιστοιχεί στο ~29% σε προπτυχιακό επίπεδο. Αυτή είναι η επικρατέστερη τάση παγκοσμίως, σύμφωνα με την UNESCO μονό το 28% των ερευνητών σε τμήματα θετικών επιστημών είναι γυναίκες και σύμφωνα με την έκθεση OECD, 2024 μόνο το 31% των εισαχθέντων σε τμήματα STEM είναι γυναίκες.
Σύμφωνα με δημοσίευση της E.E. (1), η ύπο-εκπροσώπηση των γυναικών στις θετικές επιστήμες οφείλεται στην αποθάρρυνση τους από νεαρή ηλικία για να ακολουθήσουν τον δρόμο της επιστήμης, ανεξαρτήτως από την επίδοση τους σε αυτά τα πεδία. Ο δισταγμός αυτός, συχνά προέρχεται από το οικογενειακό περιβάλλον και τις κοινωνικές αντιλήψεις που λειτουργούν επιζήμια. Άλλος ένας βασικός παράγοντας είναι το μη συμπεριληπτικό περιβάλλον εντός πανεπιστημίου. Συχνά, οι εκπαιδευτικοί ενισχύουν τα προϋπάρχοντα στερεότυπα, τόσο λεκτικά όσο και με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Σε συνδυασμό με την ελλιπή προβολή καταξιωμένων γυναικών στον χώρο χτίζεται ένα μη φιλικό προς τις γυναίκες περιβάλλον.
Το έργο αυτό, αποσκοπεί στην αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, με τη μεθοδολογία “3Α factors”:
- Attract: πρωτοβουλίες που προβάλλουν τα τμήματα του πανεπιστημίου με συμπεριληπτικό χαρακτήρα και δημιουργώντας διάθεση συμμετοχής σε αυτά.
- Access: δράσεις που διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση των φοιτητών, την ίση πρόσβαση σε ευκαιρίες και εκπαιδευτικούς πόρους.
- Attain: σεμινάρια και δράσεις που ενδυναμώνουν τη συμμετοχή των γυναικών στην εκπαίδευση και στην εργασία και παράλληλα προωθούν την ίση μεταχείριση και επαγγελματική ανέλιξη.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με τον ελληνικό μη- κερδοσκοπικό ιδιωτικό οργανισμό Innovation Hive και τα πανεπιστήμια: Universitetet i Sorost-Norge της Νορβηγίας, UCLan Cyprus Limited της κύπρου, Vytauto Didziojo Universitetas της Λιθουανίας, Politechnika Lodzka της Πολωνίας και το Ecole Superieure Technologies Industrielles Avancees της Γαλλίας αναγνωρίζουν τη μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στα τμήματα STEM και με τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+ που ανέρχεται στα 400.000 Ευρώ θα προχωρήσουν στη δημιουργία δράσεων αναδιαμόρφωσης και ένταξης.
Στα πλαίσια του έργου, τον Φεβρουάριο του 2025 έγινε συλλογή στατιστικών δεδομένων των περασμένων ετών που διαβεβαίωσαν τη μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στα τμήματα STEM. Συγκεκριμένα στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών μόνο 11% των προπτυχιακών φοιτητών είναι γυναίκες. Τον Μάρτιο, ερευνήθηκαν οι συμπεριληπτικές δράσεις του πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι εφοδιασμένο με την Επιτροπή Ισότητας Φύλων, παρ’όλα αυτά η δράση της είναι λίγων ετών και περιορισμένη. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ίδρυμα, πιστοποιούν την ανάγκη για την πρωτοβουλία του κ. Ι. Σαρρή, καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών να συμμετέχει στο παραπάνω πρόγραμμα αναδιαμόρφωσης του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος για ένα ίσο μέλλον.
- Evagorou, M., Puig, B., Bayram, D. and Janeckova, H. (2024). ‘Addressing the gender gap in STEM education across educational levels’, NESET report, Luxembourg: Publications Office of the European Union. doi: 2766/260477.