Με την κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ “Πολύ κακό για το τίποτα”, η θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής “το τρίτο κουδούνι”, συμμετέχει στην 17η Διεθνή Πανεπιστημιάδα Θεάτρου που διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, από 29 Απριλίου 2023 έως 10 Μαΐου 2023, στο Δημοτικό θέατρο “Αστέρια” στις Σέρρες. Η παράσταση θα δοθεί την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, στις 21.15. Τα έξοδα φιλοξενίας και μετακίνησης της ομάδας καλύπτει το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.
Λίγα λόγια για το έργο :
Πολύ κακό για το τίποτα, τίτλος κωμωδίας του Ουίλλιαμ Σαίξ- πηρ. Παίχτηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 1598-1599 και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1600. Περιγράφει τη σχέση ανάμεσα σε δύο ζευγάρια, τον Κλαύδιο και την Ηρώ, που αγαπιούνται και θέλουν να παντρευτούν, και τον Βενέδικτο και την Βεατρίκη, τους οποίους οι υπόλοιποι προσπαθούν να πείσουν ότι αγαπιούνται και ταιριάζουν.
Το έργο διαδραματίζεται στη Μεσσήνη της Σικελίας, στο σπίτι του Λεονάτου, κυβερνήτη της πόλης, ο οποίος καλεί τον Δον Πέτρο, Ιταλό πρίγκιπα από την Αραγωνία, και τους ακολούθους του, Κλαύδιο και Βενέδικτο, να μείνουν για ένα μήνα στο σπίτι του. Ο Βενέδικτος και η Βεατρίκη, ανιψιά του Λεονάτου, «αντίπαλοι» σε ιδέες και θέσεις γύρω από τον έρωτα, εκφράζουν αντιρρήσεις για τα αισθήματα και την απόφαση του Κλαύδιου να ερωτευτεί και αρραβωνιαστεί την Ηρώ, κόρη του Λεονάτου. Ο Βενέδικτος προσπαθεί να τον αποτρέψει και τον κοροϊδεύει, ενώ ορκίζεται πως δεν θα παντρευτεί ποτέ. Ο Δον Πέτρος σε χορό μεταμφιεσμένων φλερτάρει την Ηρώ εκ μέρους του Κλαύδιου, ενώ ο Δον Ιωάννης, ο νόθος αδελφός του, για να τον εκδικηθεί λέει στον Κλαύδιο ότι ο Δον Πέτρος διεκδικεί την Ηρώ ο ίδιος για τον εαυτό του. Σύντομα όμως η παρεξήγηση λύνεται και ο Κλαύ- διος ζητάει σε γάμο την Ηρώ. Ο Δον Πέτρος σκαρώνει ένα σχέ- διο για να ενώσει τη Βεατρίκη με τον Βενέδικτο, το ίδιο κάνουν και οι γυναίκες με οδηγό την Ηρώ. Την ίδια στιγμή όμως ο Δον Ιωάννης διαβάλει την Ηρώ για την εντιμότητά της στον Κλαύδιο, έτσι την ώρα του γάμου ο Κλαύδιος αρνείται να παντευτεί την Ηρώ και την ντροπιάζει μπροστά σε όλους τους καλεσμένους. Η Ηρώ λιποθυμά από το σοκ, ενώ ο ιερέας που πιστεύει στην αθωότητά της πείθει την οικογένειά της να σκηνοθετήσουν τον ψεύτικο θάνατό της, ώστε να μετανιώσει ο Κλαύδιος και να φανερώσει τι έχει γίνει. Μια αναπάντεχη τροπή όμως αποκαλύπτει την αλήθεια. Ο Δον Ιωάννης φεύγει κρυφά από την πόλη, ενώ ο Κλαύδιος αποκαθιστώντας την τιμή της «νεκρής» δέχεται να παντρευτεί την ξαδέλφη της. Ωστόσο, αποκαλύπτεται ότι η «ξαδέλφη» είναι η ίδια η Ηρώ. Ο Βενέδικτος και η Βεατρίκη ομολογούν τον έρωτά τους, ενώ φτάνει ένας αγγελιαφόρος με το νέο της σύλληψης του Δον Ιωάννη.
Οι απόψεις και η κριτική της Βεατρίκης για τους άντρες θυμίζουν προγενέστερο έργο του Σαίξπηρ, « Το ημέρωμα της στρίγγλας», ενώ η ψεύτικη προδοσία του Δον Ιωάννη και ο άδικος κατατρεγμός της Ηρώς θυμίζουν το μεταγενέστερο έργο του, «Οθέλλο».