Χάρης Πρέσσας
Καθηγητής

“…αντιλαμβανόμενη την κυρίαρχη και καθοριστική σημασία της τεχνολογικής εικόνας, αυτής της νέας επικοινωνιακής οικουμενικής γλώσσας, στον σύγχρονο οπτικό πολιτισμό…”

Χαιρετισμός Κοσμήτορα

Αφού καλωσορίσω τις φοιτήτριες και τους φοιτητές στην Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών & Πολιτισμού και τους ευχηθώ τα χρόνια των σπουδών να είναι τα ομορφότερα και από τα πλέον δημιουργικά της ζωής τους, δίνοντας με τον τρόπο αυτό αξία στον πολύτιμο χρόνο, ας μου επιτραπεί να επιχειρήσω μία σύντομη σκιαγράφηση του νέου αποτυπώματος που φιλοδοξεί να αφήσει η Σχολή στο Ακαδημαϊκό στερέωμα και την Ελληνική κοινωνία.

Η Σχολή μας έχει σαν αποστολή την παροχή γνώσης, τόσο σε πολυσυλλεκτικό θεωρητικό επίπεδο όσο και σε καλλιτεχνικό, αισθητικό, τεχνικό και τεχνολογικό για την κατανόηση, τη δημιουργία, τη διαχείριση, την έρευνα και την εν γενεί μελέτη, παραγωγή και δράση σε τέσσερις δημιουργικούς τομείς: Αντιλαμβανόμενη την κυρίαρχη και καθοριστική σημασία της τεχνολογικής εικόνας, αυτής της νέας επικοινωνιακής οικουμενικής γλώσσας, στον σύγχρονο οπτικό πολιτισμό και την τέχνη, εξερευνά σε βάθος την δύναμή της και τους τρόπους παραγωγής και διαχείρισής της. Τόσο αυτή της φωτογραφικής σταθερής σύνθεσης όσο και της κινούμενης των οπτικοακουστικών παραγωγών.

Θέτει νέους όρους στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της “ζώσας” αρχιτεκτονικής. Αυτής που βιώνουμε χρηστικά, της εσωτερικής. Επαναπροτείνει, με γνώση της βαρύνουσας σημασίας τους, το έπιπλο και το βιομηχανικό αντικείμενο, παρουσίες που χαρακτηρίζουν και ενίοτε καθορίζουν χρηστικά και αισθητικά την καθημερινότητα του πολίτη. Συνειδητοποιεί την σπουδαιότητα της καθημερινής επικοινωνίας του καταναλωτή με προϊόντα και υπηρεσίες για τα οποία στο σύνολο τους προηγείται στρατηγικός σχεδιασμός ο οποίος περιλαμβάνει τους τρεις αλληλένδετους άξονες: Της αισθητικά, καλλιτεχνικά και τεχνολογικά άρτιας γραφιστικής μελέτης, της επιστημονικά τεκμηριωμένης οπτικής επικοινωνίας και της πρωτότυπης, νεωτεριστικά και λειτουργικά, υλοποίησης των προϊόντων των δύο προηγούμενων δράσεων.

Παράλληλα, η Σχολή αντιλαμβανόμενη την βαρύτητα του χρέους απέναντι στον πολιτισμό και την ιστορία μας, απέναντι στις υπερπολύτιμες αρχαιότητες και τα μοναδικά έργα τέχνης που σηματοδοτούν ολόκληρη την πορεία του Ελληνισμού, πρωταγωνιστεί στην αποκατάσταση, συντήρηση και υγιή αξιοποίηση αυτής της, παγκοσμίου αξίας, αστείρευτης πολιτιστικής κληρονομιάς χιλιετιών!

Καθηγητής Χαράλαμπος Α. Πρέσσας
Κοσμήτωρ Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών & Πολιτισμού
Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής