Θεόδωρος Ξάνθος

 

Θεόδωρος Ξάνθος
Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Εξωστρέφειας

Καθηγητής του Τμήματος Μαιευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας

Ο Θεόδωρος Ξάνθος είναι Καθηγητής Φυσιολογίας & Παθοφυσιολογίας στο Τμήμα Μαιευτικής, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και ολοκλήρωσε τη ειδικότητα της καρδιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.Πραγματοποίησε τη Διδακτορική του Διατριβή στην Ιατρική Σχολή Αθηνών στην μεταφραστική έρευνα στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση. Διαθέτει Μεταπτυχιακά: Στην Εκπαίδευση των Επαγγελματιών Υγείας (Πανεπιστήμιο Κάρντιφ), στην Κλινική Τοξικολογία (Πανεπιστήμιο Κάρντιφ) και Μεταπτυχιακό στην Ηγεσία της Ανώτερης εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο Λίβερπούλ). Έχει παρακολουθήσει 43 μεταπτυχιακές επιμορφώσεις από Διεθνείς Οργανισμούς. Ο κ. Ξάνθος έχει διατελέσει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Midwestern του Σικάγο (θέση που διατηρεί ακόμα και σήμερα ως Adjunct Full Professor),στο Πανεπιστήμιο Cagliari της Ιταλίας ως Καθηγητής Διευθυντής του κέντρου – omics και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως καθηγητής Φυσιολογίας, Παθολογικής Φυσιολογίας. Πρόσφατα ο κ. Ξάνθος εκλέχθηκε ως Adjunct Full Professor του Πανεπιστημίου Mutah της Ιορδανίας.

Το ερευνητικό του έργο είναι εστιασμένο στην Φυσιολογία, Παθοφυσιολογία, Αναζωογόνηση, Μεταφραστική έρευνα, Ιατρική Εκπαίδευση και Κλινική Φαρμακολογία και τοξικολογία. Για το ερευνητικό του έργο έχει λάβει 13 βραβεία από Διεθνείς Οργανισμούς και 73 συνολικά διακρίσεις. Ο κ. Ξάνθος διαθέτει 298 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις με συνολικό συντελεστή απήχησης (1214) και περισσότερες από 10.000 ετεροαναφορές (h-index 44, i-10 index 163). Διαθέτει 4 διεθνείς πατέντες σε φαρμακευτικές ουσίες, και έχει λάβει 9 Διεθνείς χρηματοδοτήσεις, ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον NIH και EU. Επιπλέον είναι ο επίσημος οργανωτής όλων των σεμιναρίων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, και ο Παιδαγωγός (Medical Educator) όλων των σεμιναρίων εκπαιδευτών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, αλλά και της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, μεταξύ άλλων.

Η διοικητική του εμπειρία περιλαμβάνει:
Τη θέση του Πρόεδρου της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΕΚΠ) για 4 έτη Για 5 έτη ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Υγείας του ΕΚΠ, η οποία δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για εισήγηση καλών πρακτικών στο Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον για πέντε έτη έχει διατελέσει μέλος της Συγκλήτου (είτε ως Πρόεδρος, είτε ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των Πανεπιστημιακών) στο ΕΚΠ με ευθύνη την επικύρωση όλων των αποφάσεως που έρχονται από τις Σχολές ή τα τμήματα και επικύρωση ή μη, ελέγχοντας τη νομιμότητα της διαδικασίας, μεταξύ άλλων. Επίσης για 5 έτη ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Διασφάλισης ποιότητας της Ιατρικής Σχολής και μέλος της ΜΟΔΙΠ (CYQA) του ΕΚΠ, όπου συνετέλεσε στη δημιουργία προτύπων ιδρυματικής, τμηματικής και προγραμματικής αξιολόγησης και είχε αρμοδιότητα στον έλεγχο της πληρότητας όλων των προγραμμάτων που υποβάλλονταν για πιστοποίηση. Διετέλεσε μέλος και της Ερευνητικής και της Ακαδημαϊκής Επιτροπής της Συγκλήτου του ΕΚΠ για 6 έτη, και ήταν Μέλος της Επιτροπής Ειδικών Εμπειρογνωμόνων του Τμήματος Οδοντιατρικής, στην οποία έγινε η πλήρης αναδιαμόρφωση του προγράμματος σπουδών του τμήματος της Οδοντιατρικής για 2 έτη. Είναι επίσης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΕΕΚΑΑ) από το 2009 ως σήμερα,

Το αναλυτικό βιογραφικό του κ. Ξάνθου (επικαιροποιημένο ως τον Ιανουάριο του 2022) βρίσκεται εδώ Βιογραφικό Θεόδωρου Ξάνθου (πλήρες)