Μήνυμα Προέδρου

Ηλίας Κόρκας
Καθηγητής

“Στοχεύουμε στην κατάρτιση επιστημόνων προσφέροντας σύγχρονες, καινοτόμες και ευέλικτες σπουδές, προσαρμοσμένες στο ευρύτερο επιστημονικό, κοινωνικό και επαγγελματικό γίγνεσθαι, υποστηρίζοντας τη διεπιστημονική προσέγγιση της γνώσης και της έρευνας. Παράλληλα επιδιώκουμε την εξωστρέφεια μέσω συνεργασιών με φορείς του αμπελοοινικού τομέα και των ποτών με διεθνή αναγνώριση και κύρος”

Μήνυμα Προέδρου

Το Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών από την ίδρυσή του το 1985 (ως Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών) παρέχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών,  μέσω προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών.

Σκοπός του Τμήματος είναι η δημιουργία νέας γνώσης μέσω της εκπόνησης πρωτότυπης έρευνας, τόσο αυτοδύναμα, όσο και στο πλαίσιο εθνικών και διεθνών/ευρωπαϊκών ερευνητικών συνεργασιών, συμβάλλοντας στην εξέλιξη της επιστήμης καθώς και στην περιφερειακή και εθνική ανάπτυξη της παραγωγής, της οικονομίας και της κοινωνίας, μέσω εξωστρεφών δράσεων και συνεργασιών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καλύπτοντας τις σύγχρονες απαιτήσεις της έρευνας και της εκπαίδευσης στην Ελλάδα στα γνωστικά αντικείμενα των επιστημών και των κλάδων της Αμπελουργίας, της Οινολογίας και της Τεχνολογίας Ποτών στα πρότυπα των διεθνών ακαδημαϊκών πρακτικών.

Τα μέλη του Τμήματος εργάζονται και συνεργάζονται σύμφωνα με τις αξίες και τους στόχους του Τμήματος, ασπάζονται το Όραμα και την Αποστολή του, υιοθετούν κοινές πολιτικές και πρακτικές, και συμμετέχουν σε διαδικασίες συνεχούς βελτίωσης.

Το Τμήμα  Επιστημών Οίνου Αμπέλου και Ποτών αναγνωρίζοντας την Ποιότητα ως κύριο μέσο για την επίτευξη υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου:

  • δεσμεύεται να διασφαλίζει την Ποιότητα σε όλες τις ακαδημαϊκές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητές του
  • αναγνωρίζει τη συμβολή της Ποιότητας ως μέσου για την ενίσχυση
    • της ισότιμης πρόσβασης στη γνώση,
    • της εξωστρέφειας,
    • της διεθνούς αναγνώρισης και
    • της συνεργασίας με παραγωγικούς φορείς

 

Το Τμήμα φροντίζει για τη διαρκή αξιολόγησή του ακολουθώντας τους κανόνες της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας. Σύμφωνα με την Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος (Μάιος 2011) από διεθνή ακαδημαϊκή επιτροπή: “Για 25 χρόνια (1985-2010), το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών είναι το μοναδικό Τμήμα στην Ελλάδα που προσφέρει μια πλήρως ολοκληρωμένη εκπαίδευση στην οινολογία και τεχνολογία ποτών με τετραετή εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι του οινολογικού τμήματος χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στον κλάδο του κρασιού στην Ελλάδα και αυτό πιστοποιεί την ποιότητα και τα πρότυπα που διατηρεί το τμήμα όσον αφορά το πρόγραμμα σπουδών και το διδακτικό τους πρόγραμμα. Πράγματι, τα τελευταία 20 χρόνια, οι απόφοιτοι του Τμήματος όχι μόνο πληρούν τα απαιτούμενα διεθνή και επαγγελματικά πρότυπα, αλλά έχουν επηρεάσει θετικά την ελληνική οινοποιία μέσω της στροφής προς την υψηλότερη ποιότητα που έχει μεταφραστεί σε διεθνή αναγνώριση των ελληνικών κρασιών.”.

Με τη συνεργασία και τη βοήθεια όλων (ακαδημαϊκού, διοικητικού προσωπικού και φοιτητών) και εντείνοντας από κοινού τις προσπάθειές μας, μπορούμε να επιτύχουμε την περαιτέρω εύρυθμη λειτουργία, την αναβάθμιση των σπουδών και την εξωστρέφεια του Τμήματός μας, ώστε αυτό να συνεχίσει τη λαμπρή του πορεία και την αξιόλογη συνεισφορά του στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και γενικότερα στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας.

Ηλίας Κόρκας
Καθηγητής