Μήνυμα Προέδρου

Λυκερίδου-Αβραμιώτη Αικατερίνη
Καθηγήτρια

Όπου η περίθαλψη περιλαμβάνει τεκμηριωμένες παρεμβάσεις προς τη μητέρα και το νεογνό, καθώς και ο σωστός οικογενειακός προγραμματισμός, θα μπορούσε να αποτρέψει πάνω από το 80% όλων των μητρικών και νεογνικών θανάτων.

Μήνυμα Προέδρου

Η Παγκόσμια Συνέλευση του ΠΟΥ αναφέρει ότι οι Μαίες και οι Νοσηλευτές αποτελούν «τη ραχοκοκαλιά κάθε συστήματος υγείας» και κάλεσε όλες τις χώρες να επενδύσουν σε αυτούς τους επαγγελματίες ως μέρος της δέσμευσης που έχουν για την «υγεία για όλους». Όπου η περίθαλψη περιλαμβάνει τεκμηριωμένες παρεμβάσεις προς τη μητέρα και το νεογνό, καθώς και ο σωστός οικογενειακός προγραμματισμός, θα μπορούσε να αποτρέψει πάνω από το 80% όλων των μητρικών και νεογνικών θανάτων.

Αυτοδίκαια το Τμήμα Μαιευτικής είναι ένα από τα αυτόνομα, αυτοδύναμα Τμήματα του Πανεπιστημίου, άξιο των προσδοκιών πολλών χρόνων.

Το Τμήμα μας προσφέρει ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα Σπουδών, στα πεδία των γνωστικών του αντικειμένων, πάντα εναρμονισμένο με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κείμενη νομοθεσία. Προσφέρει στους αποφοίτους του ένα αυτοδύναμο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με δύο κατευθύνσεις από το 2016, ένα σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ από το 2008 και ένα διατμηματικό με το Τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών του ΠΑΔΑ.

Έχει δημιουργήσει δύο ερευνητικά εργαστήρια με στόχο την προαγωγή της έρευνας σε θέματα των γνωστικών του αντικειμένων, επιτυχημένο πρωτοποριακό πρόγραμμα υψηλού επιστημονικού επιπέδου συνεχιζόμενης εκπαίδευσης που αφορά την ήλεκτρονική παρακολούθηση του εμβρύου και ένα νέο πρόγραμμα με στόχο την προαγωγή του μητρικού θηλασμού. Έχει υπό την επίβλεψη των καθηγητών του 17 υποψήφιους διδάκτορες και Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Το Τμήμα Μαιευτικής ατενίζει το μέλλον ευοίωνα !! αλλά με υψηλές απαιτήσεις για την ποιότητα των σπουδών που παρέχει.

Το Τμήμα Μαιευτικής έχει ανοίξει την αυλαία των αποφοίτων του.

Μήνυμα Προέδρου προς τους απόφοιτους

Αγαπητά μου παιδιά, κρατώντας στο χέρι σας το πτυχίο της Μαίας/τη έχετε περάσει στην απέναντι όχθη.

Ανοίγονται νέοι ορίζοντες μπροστά σας αλλά και αυτόματα δημιουργούνται υποχρεώσεις προς τον κλάδο που θα υπηρετήσετε με υψηλή ευθύνη.

Οφείλετε να τηρήσετε τους κανόνες του επαγγέλματος, να το προασπίσετε και να ενσωματώσετε στην πρακτική σας τις ηθικές αρχές και αξίες που προκύπτουν από τη φιλοσοφία του. Γιατί το επάγγελμα αυτό είναι ανθρωπιστικό , έχει να κάνει με το μεγαλείο της γέννησης του ανθρώπου και προκαλεί δέος και ικανοποίηση, αλλά απαιτεί αξιοπρέπεια, ειληκρίνεια, υπευθυνότητα , εχεμύθεια, αγάπη και σεβασμό προς τον άνθρωπο. Πρέπει να το αγαπήσετε και να το υποστηρίξετε για να το διατηρήσετε και να το αναδείξετε.

Εμείς οι Καθηγητές σας, σας δώσαμε εφόδια όλα τα χρόνια των σπουδών σας για να στηρίξετε την επιστημονική σας εξέλιξη, όπως και εμείς πήραμε από εσας, πήραμε φως από τα νιάτα σας και δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας!

Ζούμε σε μια εποχή οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μια εποχή όμως που χαρακτηρίζεται και από μεγάλες αλλαγές και προκλήσεις για όλους και μια απίστευτη παραγωγή νέας γνώσης.
Πάντα η γνώση ήταν δύναμη. Θα ήθελα λοιπόν να σας πω ότι επιβάλεται να διευρύνετε ακόμη περισσότερο τους ορίζοντές σας να μην σταματίσετε εδώ , να εξερευνήστε νέα γνωστικά αντικείμενα της Επιστήμης που σπουδάσατε.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω ότι θα συναντήσετε εμπόδια στη ζωή σας αλλά όπως είπε και ο Henry Ford «τα εμπόδια είναι εκείνα τα φοβερά πράγματα που βλέπει κανείς, όταν παίρνει τα μάτια του από τον στόχο». Εύχομαι λοιπόν εσείς να κρατάτε πάντα το βλέμμα σας σταθερά στους στόχους σας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά σας για να σας στηρίξουμε στις επιλογές σας και να ενθαρρύνουμε τις αποφάσεις σας.

Σας εύχομαι από καρδιάς καλή σταδιοδρομία και υγεία για εσάς και τις οικογένειες σας.