Αλεξοπούλου Αθηνά Γεωργία

 

Αθηνά Γεωργία Αλεξοπούλου
Εσωτερικό Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης

Καθηγήτρια του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών & Πολιτισμού

 

Η Αθηνά Γεωργία Αλεξοπούλου, εκλεγμένο εσωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.), είναι διπλωματούχος και διδάκτωρ Χημικός Μηχανικός  του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Καθηγήτρια A Βαθμίδας στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης (Σ.Α.Ε.Τ) της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού (ΠΑ.Δ.Α.) από το 1998 και επιστημονικά υπεύθυνη για τη σύμπραξη του ΠΑ.Δ.Α. με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας “GREen ENdeavor in Art ResToration” (GREENART), το οποίο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του HORIZON EU 2021.

Ίδρυσε και διευθύνει από το 2015 το Ερευνητικό Εργαστήριο “ARTICON: Συντήρηση-Ανάδειξη Εικαστικών Έργων, Βιβλιακού και Αρχειακού Υλικού” (http://articon.lab.uniwa.gr) , υπό την αιγίδα του οποίου έχει οργανώσει διεθνείς συνεργασίες, ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes και άλλες επιστημονικές δραστηριότητες σχετικά με την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από το 2018 συντονίζει επίσης την Επιτροπή Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Σ.Α.Ε.Τ. Είναι επιστημονικός σύμβουλος της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου από το 1998, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε τη θητεία της στην Επιστημονική Επιτροπή Πολιτισμού, Τουρισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας καθώς επίσης στο Συμβούλιο του Κέντρου Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του ΠΑ.Δ.Α.

Έχει διατελέσει Προέδρος του Τμήματος Σ.Α.Ε.Τ., Αναπλ. Διευθύντρια της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού και υπήρξε επί σειρά ετών μέλος του Συμβουλίου του Τμήματος Σ.Α.Ε.Τ. Έχει συμμετάσχει ως πρόεδρος ή μέλος σε πλήθος επιτροπών του πρ.ΤΕΙ Αθήνας και του ΠΑ.Δ.Α. Ενδεικτικά αναφέρονται: Ομάδα εσωτερικής αξιολόγησης,  επιτροπές αναμόρφωσης προγράμματος σπουδών, επιτροπές αξιολόγησης εκπαιδευτικού προσωπικού, επιτροπές διεθνών διαγωνισμών, κ.ά.

Έχει διδάξει σε Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών του ΠΑ.Δ.Α και άλλων Α.Ε.Ι και έχει συμμετάσχει σε τριμελείς επιτροπές εκπόνησης διδακτορικών διατριβών της ημεδαπής και της αλλοδαπής, Σήμερα έχει την επίβλεψη δύο διδακτορικών διατριβών.

Η επιστημονική της δραστηριότητα καλύπτει τον τομέα των διαγνωστικών μη καταστρεπτικών μεθόδων και της χημικής μικροανάλυσης αντικειμένων Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την οποία έχει λάβει σημαντική χρηματοδότηση από ανταγωνιστικές εθνικές και ευρωπαϊκές ερευνητικές επιχορηγήσεις. Έχει συγγράψει έξι επιστημονικά βιβλία, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους,  εκπαιδευτικά εγχειρίδια και έχει επιμεληθεί πρακτικά συνεδρίων. Το δημοσιευμένο έργο της μετρά πάνω από ογδόντα επιστημονικές δημοσιεύσεις και πλήθος ανακοινώσεων σε διεθνή συνέδρια. Μέρος του επιστημονικού της έργου αποτελεί αντικείμενο οπτικοακουστικού υλικού το οποίο προβάλλεται στο διαδίκτυο https://www.youtube.com/watch?v=kXPxFSWfwNo και https://youtu.be/_VY463K4ejw και συμμετέχει στα ανοικτά ακαδημαϊκά μαθήματα με διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό https://ocp.teiath.gr/courses/SAET_UNDER102/.