Σπυριδάκος Αθανάσιος

 

Σπυριδάκος Αθανάσιος
Εσωτερικό Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης

Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών, ΠαΔΑ

Ο Αθανάσιος Σπυριδάκος είναι Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Εσωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης  του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από τον Σεπτέμβριο του 2023. Διετέλεσε Κοσμήτορας στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Αύγουστο του 2023 και παλαιότερα ήταν μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ Πειραιά.  Διδάσκει τα μαθήματα της επιχειρησιακής έρευνας, βάσεις δεδομένων, συστήματα υποστήριξης αποφάσεων και επιχειρηματική ευφυΐα και αναλυτική δεδομένων. Διδάσκει στα ΠΜΣ του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων «Διοίκηση Επιχειρήσεων» και «Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων¨.

Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Πολυκριτηριακά Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Επιχειρησιακών Ερευνών (Ε.Ε.Ε.Ε.), όπου έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας για πολλά έτη. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες εστιάζονται στην πολυκριτηριακή ανάλυση αποφάσεων, στα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων, στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων, στην επιχειρησιακή έρευνα, στην διαχείριση γνώσης, στην αναλυτική δεδομένων και επιχειρηματική ευφυΐα, στην ανάλυση πολυδιάστατων δεδομένων και στην τεχνητή νοημοσύνη. Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας σε πάνω από 60 άρθρα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά,  συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων και έχει επιμεληθεί δυο Συλλογικούς Τόμους στους Εκδοτικούς Οίκους Springer και Nova Publishers και δυο Special Issue επιστημονικών περιοδικών (International Journal of Decision Support Systems και International Journal of Multi Criteria Decision Making). Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Πολυκριτήριας Ανάλυσης Αποφάσεων (European Working Group on Multicriteria Decision Aid) και της Ευρωπαϊκής Ομάδας Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων (European Working Group Decision Support Systems).

Έχει διοργανώσει το 20ο Εθνικό Συνέδριο της Επιχειρησιακής Έρευνας (Σπέτσες 19-21/6/2008), το 5ο Διεθνές Συμπόσιο και 27ο Εθνικό Συνέδριο της Επιχειρησιακής Έρευνας (Αιγάλεω 9-11/6/2-16), το κοινό Συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και της  Ελληνικής Εταιρείας Επιχειρησιακών Ερευνών (Αιγάλεω, 16-18/12/2010) και το 10ο Ειδικό Συνέδριο της Ομάδας Πολυκριτήριας Ανάλυσης Αποφάσεων της Ελληνικής Εταιρείας Επιχειρησιακών Ερευνών (Πειραιάς, 15-17/2/2018). Έχει συμμετάσχει στην οργανωτική επιτροπή του  Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Επιχειρησιακής Έρευνας (31st EURO OR)το οποίο διεξήχθη στο Πα.Δ.Α. το 2021 με περισσότερους από 2000 συνέδρους. Συμμετέχει ανελλιπώς στην Επιστημονική Επιτροπή των Συνεδρίων της Ε.Ε.Ε.Ε. και έχει διδάξει στο Θερινό Σχολείο Πολυκριτήριας Ανάλυσης Αποφάσεων που διοργανώθηκε στα Χανιά το 1994. Έχει αναλάβει να διοργανώσει την 99η Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ομάδας Πολυκριτήριας Ανάλυσης Αποφάσεων  (European Working Group on Multicriteria Decision Aid) που προβλέπεται να διεξαχθεί στο Πα.Δ.Α. την Άνοιξη του 2025.

Διδάσκει σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών για περισσότερο από 20 έτη και έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος για επτά έτη του ΠΜΣ “Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων” του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Έχει συγγράψει δυο εκπαιδευτικά βιβλία στον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επίσης έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα που έχουν υλοποιηθεί από το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ  και το Πα.Δ.Α και είναι επιστημονικός υπεύθυνος στο έργο «Ανακύκλωση χρησιμοποιημένων πυρίμαχων από διαφόρους βιομηχανικούς κλάδους για την παραγωγή αργιλοπυριτικών πυριμάχων τούβλων και μαζών» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΕΡΕΥΝΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Εργάσθηκε για πολλά έτη στον ιδιωτικό τομέα σε θέση Διευθυντή Έργου,  πριν την εκλογή του στο ΤΕΙ Πειραιά το 2003, με αντικείμενα τις μελέτες στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού και την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας σε φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Ενδεικτικά έργα είναι  η μετάβαση των πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου  και ιδιωτικού τομέα στο Ευρώ (2001-2002),  η μελέτη του Επιχειρησιακού  Προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησής και Αποκέντρωσης  για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (2002),  το Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων του Χρυσού Οδηγού του ΟΤΕ (2002), η Ομάδα Δράσης 2000 και η Ολοκληρωμένη Παρέμβαση για την Απασχόληση στο Νομό Γρεβενών.

Έχει βραβευθεί από τον Οργανισμό ANBAR για μια από τις δημοσιεύσεις του στο περιοδικό European Journal of Operational Research  και έχει λάβει 2 φορές  βραβείο στο Health Care Business Awards, (Πανεπιστημιακός Τομέας), Golden (2018) για ερευνητική εργασία σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης και Silver (2021) για ερευνητική εργασία που εκπόνησε σε συνεργασία με Υποψήφιο Διδάκτορα του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων που επιβλέπει την διδακτορική του διατριβή.