ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

Συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας

Φωτιστικά LED υψηλής ενεργειακής απόδοσης για εσωτερικό φωτισμό όχι μόνο στους διαδρόμους του Πανεπιστημίου, αλλά και στα γραφεία και τα εργαστήρια. Επιπλέον, στα πεζοδρόμια έχουν τοποθετηθεί κολώνες LED για την ασφάλεια των πεζών.

Pv2

Φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες

Στην Πανεπιστημιούπολη Άλσους Αιγάλεω έχουν εγκατασταθεί ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 2KW και μία ανεμογεννήτρια οριζοντίου άξονα 1KW.

 

Στην Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα έχουν εγκατασταθεί:

  • 2 Φωτοβολταϊκά συστήματα 1KWp
  • Φωτοβολταϊκό σύστημα 3KWp που χρησιμεύει επίσης για φόρτιση Ηλεκτρικών Οχημάτων
  • Επιπλέον υπάρχει επίσης εγκατεστημένη μία ανεμογεννήτρια 1KW, οριζοντίου άξονα, χαμηλού θορύβου, ικανή να παράγει ενέργεια σε χαμηλές ταχύτητες ανέμου.

Πράσινα Κτίρια

Χαρακτηριστικά “Πράσινου Κτηρίου” αντικατοπτρίζονται σε όλες τις εργασίες κατασκευής και ανακαίνισης.

  • Μόνωση και εγκατάσταση πράσινων δωμάτων.
  • Εγκατάσταση συσκευών σκίασης (ηλεκτρικά συστήματα σκίασης, γυάλινες προσόψεις με ρυθμιζόμενες περσίδες) για σκίαση των γυάλινων επιφανειών των κτιρίων.
  • Κλασσικοί θολωτοί φεγγίτες για φυσικό φωτισμό.
Chp2

Σταθμός συμπαραγωγής ενέργειας

Ο σταθμός συμπαραγωγής ενέργειας του Πανεπιστημίου μας παρέχει 600 KW μέγιστης ηλεκτρικής ισχύος, 650 KW θερμότητας και σχεδόν 850 KW ψύξης χρησιμοποιώντας την τεχνική απορρόφησης. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η παραγωγή της μονάδας συμπαραγωγής καλύπτει σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών του Πανεπιστημίου.

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον σταθμό προσφέρεται σε μέση τάση 20 kV/50Hz μέσω των κατάλληλων μετασχηματιστών και συνδέεται με τον πίνακα ελέγχου της Πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα. Τέλος, η μονάδα είναι επίσης ενσωματωμένη σε μια δεξαμενή αποθήκευσης ζεστού νερού, που χρησιμοποιείται κυρίως για την τροφοδοσία των λεβήτων των αντίστοιχων κτιρίων σε περίπτωση εξαιρετικά κρύων ημερών.

Πολιτική μηδενικών εκπομπών οχημάτων

  • Ηλεκτρικό λεωφορείο σε τακτικές δωρεάν διαδρομές, για φοιτητές και προσωπικό.
  • Ο πρώτος αυτόνομος σταθμός φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος στη χώρα, “CARPORT”, δωρεάν για τα μέλη του Πανεπιστημίου και τους επισκέπτες που διαθέτουν ηλεκτρικό όχημα.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτρικής Κινητικότητας της Ελληνικής Κυβέρνησης, το ΠΑΔΑ έχει ήδη προπαραγγείλει δύο ηλεκτρικά οχήματα για τη βέλτιστη ενσωμάτωση της ηλεκτροκίνησης στην ακαδημαϊκή κοινωνία.