Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα

video
play-sharp-fill

Η Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα βρίσκεται στην Δυτική Αττική στον Δήμο Αιγάλεω, επί των οδών Π. Ράλλη και Θηβών στην περιοχή του Αρχαίου Ελαιώνα, όπου κατά παράδοση λειτουργούσε η περίφημη “Περιπατητική Σχολή” του φιλόσοφου Πλάτωνα, αλλά και στην περιοχή όπου τον 11ο αιώνα μ.Χ. κτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, που στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως αποτέλεσε το εφαλτήριο του Κρυφού Σχολείου.

Η Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα εκτείνεται σε συνολική έκταση 100.000 m2, ενώ ο δομημένος χώρος υπερβαίνει τα 50.000 m2.  Εντός της Πανεπιστημιούπολης έχουν αναπτυχθεί συνολικά 8 κτήρια τα οποία καλύπτουν το σύνολο των αναγκών.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες υλοποιούνται στις αίθουσες διδασκαλίας της Πανεπιστημιούπολης. Το σύνολο των αιθουσών είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα έπιπλα, κατάλληλα για εκπαιδευτικούς σκοπούς και διαθέτουν σύγχρονο τεχνολογικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό (video projector, Η/Υ, Internet). Επίσης, είναι επαρκώς φωτιζόμενες, αεριζόμενες και διαθέτουν σύστημα κεντρικής θέρμανσης και κλιματισμού.

Εντός της Πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα έχει αναπτυχθεί ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο, συνολικής επιφάνειας 5.000 m2 , με δυνατότητα φιλοξενίας έως και 1.500 συνέδρων ταυτόχρονα. Πρόκειται για έναν χώρο σχεδιασμένο με διεθνείς προδιαγραφές, που συνδυάζει την υψηλή αισθητική και τη σύγχρονη τεχνολογία, με σκοπό τη διοργάνωση εκδηλώσεων υψηλών απαιτήσεων.

Η κάλυψη των γνωστικών, διδακτικών και ερευνητικών αναγκών τόσο του ακαδημαϊκού προσωπικού όσο και των φοιτητών καλύπτονται από τη βιβλιοθήκη η οποία έχει αναπτυχθεί εντός της Πανεπιστημιούπολης. Για την κάλυψη αυτών των αναγκών, η βιβλιοθήκη διαθέτει μια εκτεταμένη συλλογή βιβλίων και έντυπων επιστημονικών περιοδικών, οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και ένα μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών περιοδικών και βάσεων δεδομένων που διατίθενται μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Heal-Link). Τόσο ο σύγχρονος εξοπλισμός όσο και το ανθρώπινο δυναμικό καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες μιας σύγχρονης ακαδημαϊκής βιβλιοθήκης. Το κτήριο της βιβλιοθήκης εκτείνεται σε δύο ορόφους και είναι προσβάσιμο και από άτομα με ειδικές ανάγκες, αφού διαθέτει ράμπες μετακίνησης αλλά και χώρους ειδικά διαμορφωμένους.

Η βιβλιοθήκη διαθέτει βιβλιοστάσιο, αναγνωστήριο (κλασικό και ηλεκτρονικό), αίθουσες συσκέψεων, χώρο αρχειακής συλλογής, γραφεία προσωπικού, καθώς και αρκετούς βοηθητικούς χώρους.

Στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα υπάρχει μεγάλος αριθμός θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων για το ανθρώπινο δυναμικό του Πανεπιστημίου, τους φοιτητές και τους επισκέπτες.

Τόσο η έκταση όσο και η διάταξη της Πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα εγγυάται την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και διευκολύνσεων προς τους φοιτητές και δημιουργεί, παράλληλα, μια φιλική ατμόσφαιρα προάγοντας έτσι την αίσθηση της κοινότητας.

Η Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα, εκτός από τους χώρους διδασκαλίας και έρευνας, διαθέτει εστιατόριο, γυμναστήριο, χώρους υγειονομικής περίθαλψης, κυλικεία και χώρους αναψυχής για τους φοιτητές. Το σύνολο των εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης φυλάσσεται από προσωπικό ασφαλείας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.